Zmaga pri drugem tiru, čas za novo bitko

Kljub temu, da imam(o) visok prag bolečine, pa je včasih vseeno prijetno videti, kako se stvari, za katere se iskreno zavzemaš in zanje pošteno boriš, obračajo v pravo smer. In dobiš potrditev, da si imel – za razliko od oponentov, ki imajo ves denar in oblast te države – ves čas prav. Od samega začetka. Prejšnji teden je minilo natanko štiri leta, odkar smo na Ekonomski fakulteti predstavili študijo o nujnosti gradnje in možnosti financiranja drugega tira Koper – Divača. Tedanja še sveža Cerarjeva vlada je bila tedaj absolutno proti temu projektu in je naročala študije, da bi pokazala, kako se ta projekt ne splača in da je visoka cena absolutno upravičena. Nato si je v neki točki zaradi naših prizadevanj premislila in začela zagovarjati ta projekt – vendar tehnično napačno zasnovanega, predragega in z abotnimi finančnimi konstrukti.

Danes je glede mojih (naših) razumnih zahtev padla še zadnja neracionalnost – pregrešno drag madžarski kapitalski vložek (kredit) v projekt drugega tira. Ta dolga bitka se zdi zmagana, saj smo v etapnih zmagah dosegli vse štiri ključne cilje:

  • 2. tir se bo gradil,
  • cenejši bo od ocene DRI za vsaj 300 mio evrov,
  • imel bo 2-cevno (2-tirno) zasnovo,
  • finančna konstrukcija ne vključuje dragega madžarskega kapitalskega vložka.

No, seveda je to zaenkrat le zmaga na konceptualni ravni. Drugi tir bo treba dejansko začeti graditi, ga transparentno in učinkovito zgraditi in po razumni ceni. Da pa bi to transparentnost in učinkovitost pri gradnji in financiranju tudi dosegli, pa bo potrebna še ena konceptualna zmaga. In sicer v bitki za informatizacijo tega projekta (in drugih projektov, ki jih financira država), torej za informacijsko pisarno, ki bo s sodobnim informacijskim sistemom spremljala vse faze izvedbe in financiranja projekta ter s tem sproti (v realnem času) zagotavljala popolno transparentnost izvedbe in učinkovitost porabe denarja.

In ta bitka za informacijsko podprto transparentnost in učinkovitost projekta bo naš ključni fokus v naslednjih mesecih. In lahko začnete sklepati stave, kdo bo v tej bitki zmagal…

One response

  1. Ja, še bo dela, čaka tretja os, HE na srednji Savi, itd. Nekako bo treba porabiti proračunske in ostale viške denarja, preden nam jih odnese naslednja kriza ali kakšen “jazbec”.

%d bloggers like this: