Smeri razvoja slovenskega kapitalizma: Kitajska

Miha Mazzini je edini (itak) lucidno ugotovil, kam nas pelje smetana naših vrlih gospodarstvenikov in njihova lobistična vrhuška, ki se tako borita proti dvigu minimalne plače. Želita, da smo s ceno dela konkurenčni s Kitajsko. Vodstvo kitajske komunistične partije stremi navzgor, ogromno vlagajo v razvoj in infrastrukturo, za našo gospodarsko elito pa so to nepotrebni javni izdatki in raje rine navzdol h Kitajski izpred desetletij. Še nekdanje komunistično vodstvo naše države je bilo bolj ambiciozno od te naše sodobne gospodarske elite.

Po diskreditirani Sonji Šmuc je na plan priplaval nov adut. Oglasil se je Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), direktor podjetja Boxmark Leather, da bi povišanje minimalnih plač povzročilo “enormne dvige stroškov dela v podjetjih”, “onemogočajo poslovanje in zagotavljanje delovnih mest”.

Ustavite se, sprostite napeta ramena, vdihnite, izdihnite. Ponovimo delovni moto gospoda Trobiša, predsednika Združenja delodajalcev Slovenije, zapisan poenostavljeno, a točno: “tekmujemo s Kitajci“.

Če tekmujemo s Kitajci, smo se uvrstili med tretji svet, torej delovna sila mora biti poceni. Če pri najnižji plači 350 evrov bruto zvišamo socialno pomoč za 34 evrov, se pa res “nikomur ne bo več ljubilo delati”, kot so medije in splet polnile propagandne akcije.

Obstajata dve rešitvi problema:

  1. s kitajsko vlado dosežemo dogovor in oboji hkrati zvišamo minimalno plačo,
  2. nehamo tekmovati s Kitajsko.

V vsej tej propagandno-lobistično-grozilni vojni gre torej za vprašanje, s kom hoče slovensko gospodarstvo tekmovati. Če je to res Kitajska in je naš adut le slabo plačana delovna sila, potem pač mora temeljiti na trpljenju in izkoriščanju, ni druge.

Pogrešam pa javno debato o smeri našega razvoja. V vsaki kolumni na to temo sprašujem preostale dele gospodarstva, zakaj se ne oglasijo? Je to, da delo dobi podjetje, ki ponudi cenejšo delovno silo od kitajske, res naš maksimum? Delavca plačate 350 evrov bruto in se hvalite, da ste bili že rojeni s podjetniško žilico?

Ponovno opozarjam na strahotno potapljanje: začeli smo s tem, da bomo nova Švica, potem smo lovili nemško-francoski vlak, na prejšnjih volitvah bi bili nova Madžarska in zdaj smo že pri Kitajski.

Pri vseh ekonomistih, kar jih imamo v državi, še nisem videl izračuna o sami uspešnosti vlaganja državnega denarja po metodi socialnega miru – češ, naj nekaj delajo in dobijo nekaj fičnikov, mi pa se hvalimo z zaposlenostjo, pa bo mandat minil in bo že nekako.

Tuje podjetje tako dobi subvencijo v zemljišču in denarju, dodatno subvencijo, da koga zaposli, nazadnje pa se glavna bitka vodi o tem, da bo podjetje propadlo, če bodo najslabše plačani dobili več od 350 evrov bruto.

Mar ni bolje te nesrečnike kar takoj dati na socialno podporo?

Resno vprašam.

Vir: Miha Mazzini, Siol

2 responses

  1. Hm. Tule je, vsaj za moj okus, mini logična napaka. Glede na to, da na Kitajskem srednji sloj šteje že več kot 200 milijonov ljudi in da na nekaterih področjih ključne tech inovacije počasi začenjajo prihajati od tam, s Kitajsko s poceni delovno silo ne tekmujemo več. Če bo v Sloveniji prevladala pamet, kot jo ima g.Trobiš, bodo naši glavni konkurenti Fiipini in njim podobne države.

  2. Mar ni bolje teh nesrečnikov kar takoj dati na socialno podporo. #rodilnik. Se zgodi tudi pisatelju, ko je žar pripovedi močan. Se tako bolje počutim, ko se spomnimm svojih tipkarskih napak in napak v deklinacijah.
    Paralela s Fiilipini je močna. #duterte

%d bloggers like this: