Zakaj so cene zdravil v ZDA dvakrat višje kot v Evropi?

Kratek odgovor: Ker prideta v Washingtonu dva farmacevtska lobista na enega člana Kongresa…

3 responses

 1. Ne samo cene zdravil ampak tudi delež BDP za zdravstvo. Ob tem, da si kaka petina prebivalstva (in četrtina otrok) zdravstvenega varstva niti privoščiti ne more….

  Amerika je že zdavnaj nehala biti “shining example on the hill”. Zdi se, da se tega zavedajo vsi, samo večina američanov ne. Izguba “soft power” amerike v zadnjih desetletjih je naravnost neverjetna (ali prav zaradi tega narašča obseg in frekvenca njihovih vojaških intervencij ?)

  Se še spomnite (tisti starejši) kako je bilo včasih “fancy”, da je kdo nalepil ameriško zastavo na kakšen kos obleke, kolo, motor ali kos opreme. Kdaj ste, zadnje čase, ameriško zastavo nazadnje videli …..

  • Še večja norost je moč individualistične, oz. kar proti-individualistične ideologije s katero ljudje delujejo proti sebi. Ko je skušala vlada nazadnje z Demokrati le rahlo izboljšati situacijo, se je sprožil preplah, da so to zlobni socialisti, ki bodo uničili zdravstvo.

   Večina Američanov najbrž nima pojma o tem, da je Obama svoj Obamacare zastavil zato, ker so številne korporacije ugotovile, da naraščajoče cene zdravil in zdravljenja vplivajo na zahteve po višjih plačah. Kar korporacijam vsekakor ni všeč. Zato so ameriške korporacije ob kanadski meji, npr. avtomobilske v Michiganu, manj konkurenčne, ker je kanadsko zdravstvo bistveno bolj porihtano.

   Številni nespametni Američani pa mislijo, da je to “socialističen” ukrep. Ne, v resnici je že del kapitalske elite pogruntal, da je tako zdravstvo slabo in v nasprotju z njihovimi interesi.

%d bloggers like this: