Trump, Hitler, Orban, Janša … imajo veliko skupnega – sovraštvo do medijev

Vsem sodobnim populistom je skupen bes do medijev. Ker pač (nenjihovi) mediji ne podpirajo njihovih grandioznih idej o superiornosti njihove nacije ter njihove lastne mesijanske vloge. In pri tem radi – najbrž nehote – citirajo Hitlerjev Mein Kampf.

Zakaj tako sovraštvo nacionalističnih populistov do medijev? V bistvu ne gre za sovraštvo, ampak za fatalno ljubezen. Po eni strani, ker iščejo oboževanje (njihove grandioznosti, seveda), želijo naklonjenost medijev. Po drugi strani pa medije potrebujejo za manipuliranje in obvladovanje množic ter s tem seveda za učinkovito vladanje.

Zato seveda ustanavljajo svoje medije, ko pridejo na oblast, prevzamejo največje medije, ostale pa prepovejo ali jim nagajajo.Spomnite se Janševega fatalnega boja za Delo (ki je imel v lasti še Večer), posledica česar je bila podmizna vladno sponzorirana prodaja deležev Mercatorja Pivovarni Laško in Istrabenzu in kar je na koncu privedlo do tega, da so obema prezadolženima podjetjema banke pobrale Mercator in ga prodale Agrokorju. Tragedija v nekaj slikah, in vse zaradi nekega časopisa, katerega ljubezen in kot orodje si je fatalno želel populist.

Trump ima s tem v ZDA zaradi tega, ker so največji mediji v privatni lasti, nekoliko več težav, zato to kompenzira z manipulacijami prek socialnih medijev.

3 responses

 1. Kar se tiče podmizne (prepoceni) prodaje Mercatorja …

  Če sem jaz direktor banke, ki je v državni lasti in lastnika predstavlja predsednik vlade in prideta k meni po kredit dva (od tega eden zelo dober prijatelj), ki sta se zmenila z njim za podmizni posel, bom jaz kot dober direktor naredil kaj?

  Sam osebno mislim, da je bil to signal vsem bankirjem in direktorjem, da ni problem, kar dajmo vse olastniti. Finančna situacija je bila ugodna, denar je bil poceni in bilo ga je v obilju, ker so bankirji v Cityu in čez lužo izumljali vedno nove in nove načine, da je bilo dovolj goriva za gospodarsko rast.

  Kako se je končalo, smo videli. Dvomim pa, da smo se v Sloveniji kaj naučili iz tega, ker so še vedno krivi komunisti (pa saj takratni predsednik vlade je ex komunist).

 2. Ti desničarji niso več običajni konservativci, ki kritizirajo liberalce. Gre za nacionalistične anti-liberalce, ki skušajo liberalizem počasi ukiniti. Med njimi in liberalci je lahko le vojna, ne pa kritika. To je retorika, ki jih je pripeljala na oblast, ko tja uspešno pridejo, jo morajo ohranjati.

  Jaz tem ljudem pravim simptomalni voditelji. Tako zelo se ukvarjajo z enim problemom (migracije), da so od njega v resnici odvisni. Če ga začnejo resno reševati in se problem zmanjša, pade tudi njihova popularnost. Če bi Orbani, Trumpi, Janše in podobni dobili svet v upravljanje za 24 ur, bi sprožili največje begunske krize kar jih je ta svet videl. Ker jim samo koristijo.

  Tako zgleda vladavina iracionalizma in simptomalnih voditeljev, patološko. Manjši kot je problem, ki jih je pripeljal na oblast, manj kot nanj sploh gledamo kot na problem (liberalen pogled na migracije), manjša je njihova moč nad množicami.

 3. In žal še dodatek …

  Sicer se je Janša naučil angleško, ampak izgubil se je nekje med Kumrovcem in Jajcem, nekje tam, kjer ni ogledal.

%d bloggers like this: