Kdo je kriv za odstop Mira Cerarja? Sam in edino sam

Odstopni nastop pred mediji odhajajočega predsednika vlade Mira Cerarja je izvenel v obtoževanju drugih za fiasko njegove vlade glede drugega tira. Prvič, povedal je, da je bila odločitev Vrhovnega sodišla kaplja čez rob in s tem podvomil v pravno državo. Profesor ustavnega prava na čelu vlade se je poslovil z insinuacijo, da bi bila odločitev Vrhovnega sodišča lahko politična. In to po poprejšnji odločbi Ustavnega sodišča, po kateri se je Vrhovno sodišče moralo ravnati. Edini manevrski prostor Vrhovnega sodišča je bil med možnostima, da kljub vladnemu kršenju referendumske zakonodaje izid referenduma vseeno sprejme ali pa zateva nov referendum. Dvom v pravno državo je slaba popotnica za profesorja ustavnega prava v demokratični državi.

In drugič, obtožil je lobije in koalicijske partnerje, ki da so ga ves čas ovirali pri izvajanju projekta drugi tir. To je seveda popolni nonsens, kajti za vse težave pri izvajanju tega projekta si je kriv izključno sam. Njegova napačna presoja, uporabljena napačna strategija in zanašanje na napačne ljudi. In njegovo trmasto vztrajanje pri tem, da strategije ne spremeni in da sodelavcev ne zamenja, čeprav smo ga vsi glasno opozarjali na to. Vse to so karakteristike slabega vodje. Očitno nikoli ni prebral ali pa dojel Sun Tzujevega “The Art of war“.

Tole sem pisal lani maja, ko sem napovedoval, kaj se bo Cerarjevi vladi zgodilo zaradi napačne strategije:

Ta vlada je res nerodna, če se milo izrazim. Vse kolobocije in salta mortale pri projektu drugi tir Koper – Divača (od popolnega zavračanja potrebnosti drugega tira, zapravljanja denarja za študije, ki so to dokazovale, do miselnega preobrata, da je drugi tir nujno potreben, nato zapravljanja denarja za študije, ki so dokazovale, da je astronomsko visoka cena 1.4 milijarde evrov upravičena, do hkratnega (v isti sapi) “prek palca” znižanja vrednosti naložbe za 160 mio evrov), kažejo ne samo to, da v vladi nimajo nobenih jasnih prioritet, pač pa, da ključnim ljudem na tem področju ni čisto nič jasno.

Vendar je to šele tretjina zgodbe. Druga tretjina je financiranje projekta. V tem 3-letnem vladnem miselnem procesu neučenja na lastnih napakah je vlada najprej zapravila za dobrih 300 mio evrov nepovratnih evropskih sredstev za drugi tir, ker projekta ni “s polnim srcem” in formalno pravilno prijavila na razpis februarja 2015, nato je sprejela odločitev, da projekta ne bo financirala z javnimi sredstvi, s čimer se je “zaciklala” najprej v iskanju zasebnega partnerja, da bi na koncu pristala v rokah madžarskega Orbana z nespodobnimi zahtevami v zameno za posojilo.

Tretja tretjina zgodbe pa je formalna, zakonodajna zgodba, kjer je vlada (prek parlamentarne “izpostave”) najprej z nepoštenimi metodami izločila naš konkurenčni predlog zakona in nato na vrat na nos, po ekspresnem postopku in mimo vseh tehtnih pomislekov stroke, civilne družbe, nadzornih inštitucij in opozicije kot buldožer spravila zakon skozi parlament. …da bi na koncu pristala v referendumski zanki.

Toliko nesposobnosti in slabega menedžmenta težko najdete v praksi, še učbeniki menedžmenta ne najdejo podobnega “case studyja” slabe prakse vodenja projektov. Najhuje pri vsem tem pa je, da smo vladi zadnja tri leta vse to sproti govorili – javno in na osebnih srečanjih. Torej ni šlo zgolj za neznanje, ampak za načrtno ignoriranje strokovnih argumentov in dobrohotnih nasvetov

 

Odstop Cerarjeve vlade je priložnost, da se nalsednja vlada loti izgradnje projekta na strokovno pravilen in transparenten način, in sicer:

  1. s pripravo resnega investicijskega načrta, ki ga bodo naredili resni inženirski teami namesto pajacov na DRI,
  2. s pripravo relevantne in izvedljive finančne konstrukcije s kombinacijo javnega proračunskega denarja in sofinanciranja z evrospkimi sredstvi ter brez nebuloznih partnerstev z državami z nedosatojnimi zahtevami,
  3. z likvidacijo podjetja 2TDK in s prenosom izvedbe projekta na Direkcijo za infrastrukturo (ali SŽ Infrastrukturo),
  4. s kadrovsko prevetritvijo vrha ministrstva za infrastrukturo, Direkcije za infrastrukturo in DRI ter z oblikovanjem strokovnih ekip z izkušnjami in znanjem na področju infrastrukturnih investicij in z osebno integriteto.

O tem, kako na strokoven, transparenten in pošten način izvesti projekt drugi tir, bomo več pisali naslednji teden.

<span>%d</span> bloggers like this: