Kaj bo posledica izbojevanega referenduma?

Stanko Štrajn

V vsakem primeru bo začasno blokirano nadaljnje prizadevanje vlade izvesti investicijo v drugi tir Koper – Divača na negospodaren način. To pomeni, da je zasedaj preprečeno sistemsko podprto izčrpavanje proračuna na škodo slovenskih državljanov in slovenske države. Če bo referendum uspel razveljaviti zakon, ki je bil sprejet v zaslepljenosti politike, ki nikakor noče razumeti, da tako očitno netransparentno in negospodarno škodovanje javnim interesom ni dopustno, bo sledila tudi dokončna preprečitev načrtov političnih elit, ki pomenijo siromašenje države in državljanov ter bogatenje izbrancev.

Vse to poslanci v Državnem zboru vedo, pa kljub temu podpirajo škodljiv način vodenja investicije, ki ga Vlada in politika želi zgolj zato, ker je to v interesu vseh, ki bi se radi obogatili na račun Slovenije in tako osiromašili njene državljane. Zato je referendum skrajno in edino še preostalo pravno sredstvo, ki omogoča politikom preprečiti zlorabo oblasti.

Posledica referenduma bo demokratično izbojevan pritisk na Vlado in na Državni zbor, da končno sprejmeta odločitve, ki bodo omogočile gospodarno gradnjo prepotrebne infrastrukture. Ministrstvo za infrastrukturo in Vlada, bi morala obvladovati svoje strokovne službe, zlasti tako imenovanega inženirja DRI, da bi strokovno in pošteno opravljale svoje delo. Ne pa obratno, da vlada in njeni organi pohlevno sledijo interesom kapitala in DRI, ki želijo to investicijo izvajati še naprej na do sedaj uporabljen način. To je, da se projektira in načrtuje najdražje možne tehnične variante, da se predvideva najdražji način financiranja in da se zato vključuje tuje države, ki si želijo prisvojiti naravne prednosti slovenskega geografskega položaja. Logistika je ena redkih prednosti Slovenije, zato bi jo morali dosledno varovati in z njo sami služiti v mednarodnih gospodarskih tokovih, ne pa da to prednost poceni prepuščamo tujemu kapitalu.

Vsekakor je dejstvo, da prepričevanje in argumentirano dokazovanje organizirane civilne družbe, da se na način, določen v zakonu, takšne investicije ne sme voditi, ni uspelo prepričati slovenske oblasti, da bi odstopila od svojih neumnosti ali celo od zlonamernosti. Upajmo, da bo to uspelo referendumu, ki ga je izbojeval Vili Kovačič in njegova iniciativa “Davkoplačevalci se ne damo”. Zbrani podpisi dokazujejo, da imamo slovenski državljani, ne glede na politične kalkulacije nekaterih strank, še vedno dovolj zdrave pameti, da znamo podpreti prizadevanje za uveljavljanje javnega interesa in za preprečevanje zlorabljanja oblasti.

Referendum gradnje ne bo ustavil, ampak bo le zagotovil pogoje za izvedbo te investicije na koristen in gospodaren način. Če pa bo zaradi referenduma slovensko oblast srečala še zdrava pamet, potem bo referendum blagodejno deloval na vsa ostala področja gospodarskega in družbenega življenja, kjer se dogajajo podobne zlorabe in neumnosti od razprodaje bank in bodeče ograje na meji do Magne Steyr.

%d bloggers like this: