Indeks mizerije pozabljenega belega srednjega delavskega razreda

Trump je svojo predvolilno kampanjo v veliki meri izgradil na sklicevanju na ameriški “pozabljeni” beli srednji delavski razred. Obljubil je, da ta razred ne bo več pozabljen. Obljubil je, da jim bo vrnil izgubljena delovna mesta z globalizacijo. In očitno mu verjamejo, kajti delež pripadnikov belega srednjega razreda, ki podpira Trumpa je za 20 odstotnih točk večji kot v celotni populaciji.

Da bi Trumpu pomagali pri uresničevanju njegove vizije vračanja delovnih mest belemu srednjemu delavskemu razredu (BSDR), so se pri The Economistu odločili, da mu pomagajo z metriko. Oblikovali so nekakšen indeks mizerije pozabljenega belega srednjega delavskega razreda, ki zajema tri kazalce: (1) razliko v stopnji brezposlenosti med vso moško delovno aktivno populacijo in populacijo BSDR, (2) razliko v stopnji participacije v delovni sili med vso moško delovno aktivno populacijo in populacijo BSDR ter (3) razliko v višini urne plačne postavke med vso moško delovno aktivno populacijo in populacijo BSDR.

Vir: The Economist (dodatno razlago indeksa najdete tukaj)

In kot lahko vidite na zgornjih posamičnih slikah ter v kompozitnemu indeksu se je od leta 1994 (prostotrgovinski sporazum NAFTA) do danes situacija na trgu dela za beli srednji delavski razred resnično poslabšala primerjalno glede na ostalo delovno moško populacijo. Po vseh treh kriterijih se je mizerija za BSDR z globalizacijo še poslabšala. In ta pozabljeni srednji delavski razred je upravičeno jezen nad globalizacijo in nad političnim establishmentom, ki jim ni znal ali hotel pomagati. Zato so pomagali izvoliti Trumpa.

Večina opazovalcev seveda dvomi, da bo Trumpu to mizerijo uspelo ublažiti ali pa preobrniti trend. Toda kaj drugega pozabljenemu srednjemu delavskemu razredu še preostane? Drugega upanja jim ni dal nihče drug.

No, pri The Economistu so se odločili, da bodo na mesečni ravni osveževali ta indeks mizerije BSDR in spremljali, kako dobro Trumpu uspeva uresničevati predvolilne obljube. Po moje sicer hočejo Trumpa s tem zgolj zafrkavati in mu pokazati, da je šarlatan, ki z lažnimi obljubami kupuje glasove najbolj prizadetih, jeznih in užaljenih. Glasove pozabljenih.

Vseeno pa bi se (tudi na podlagi tega indeksa) politiki, ekonomisti in komentatorji morali zamisliti, kako se konstruktivno lotiti odprave mizerije temu pozabljenemu razredu.

%d bloggers like this: