Ameriške volitve: upor ponižanih iz osiromašenih pokrajin

Spodnja slika kaže razdelitev volilnih glasov na ameriških predsedniških volitvah glede na ekonomsko težo regij (delež v skupnem BDP). Clintonova je dobila veliko večino urbanih pokrajin z uspešnješim gospodarstvom, Trump je dobil “revnejše” pokrajine. Če je za Al Gora leta 2000 “glasovalo” 54% ameriškega BDP je za Clintonovo glasovalo kar 64% amerikega BDP. Drugače rečeno, Clinotonova, za katero je glasovala dobra polovica (večina) ameriških volilcev, je hkrati dobila glasove skoraj dveh tretjin vseh gospodarsko najmočnejših pokrajin. Za Trumpa je bila le ena tretjina BDP, vendar večina (elektorskih glasov) držav. Clintonova je osvojila večino gospodarsko močnih, Trump pa večino osiromašenih pokrajin.

Slika: Delež pokrajin v ameriškem BDP v 2015 in njihove pretežne volilne preference

Photo published for The 2016 election pitted booming cities against stagnant rural areas

Opomba: Modra barva označuje večino glasov za Hillary Clinton, rdeča pa večino glasov za Donalda Trumpa.

Vir: Vox, via Brookings

V zgornji sliki je treba paziti le na to, da slika zajema pokrajine, kjer ljudje delajo, ne pa, kje živijo. Če bi upoštevali pokrajino, kjer ljudje bivajo, bi se “delež BDP, ki je glasoval za Clintonovo” zmanjšal iz 64% na 59%. Torej še vedno močna zmaga Clintonove glede na ekonomsko moč.

To je zgolj še ena dodatna ilustracija v veliki sliki, kako so razžaljeni in ponižani prebivalci iz osiromašenih pokrajin iz protesta in / ali obupa izvolili nekoga izven establishmenta, ki pa jih bo paradoksalno naredil še bolj revne. Razliko do bogatih pa samo še poglobil.

Problem je seveda v tem, da so demokrati  – v stavi, da bo trg sam uredil ta gospodarska neravnotežja in stopnjujočo se polarizacijo med posameznimi pokrajinami – predolgo pustili, da se ta čorba nezadovoljstva kuha in zavre do vrelišča. Nauk za ostale države je seveda, da ne smejo dopustiti, da se situacija razvije tako daleč in da morajo nastajajoča neravnotežja in polarizacijo sproti zmanjševati z uporabo socialnih, distributivnih in industrijskih politik.

%d bloggers like this: