Mar bi se Jeb Bush raje zgledoval po Billu Gatesu ali vsaj Borutu Pahorju

New York Times je lepo povzel v grafiki, kako je Jeb Bush za svojo medlo in proslulo kandidaturo za republikansko nominacijo za predsednika v zrak dobesedno pognal 130 mio dolarjev. Pfuh, in je šlo 10 mio za konzultante, dobrih 8 mio za osebje … ter celih 84 mio za “pozitivno oglaševanje”. Torej za ustvarjanje “pozitivne podobe” Jeba Busha.

Pri tem je zanimivo, kako Jeb Bush ni nikoli pomislil, da bi si – če že ne oddaja dovolj pozitivnih vibracij – lahko pozitivno podobo pri volilcih izgradil na bistveno bolj učinkovit način. Da bi denimo posnemal Billa Gatesa ali pa Boruta Pahorja.

Bill in Melinda Gates sta denimo večino svojega (velikanskega) premoženja vložila v fundacijo, prek katere financirata denimo razvoj cepiva proti paralizi, ali pomagata pri gradnji hiš za revne v revnih predelih sveta ali za zmanjšanje škodljivih CO2 emisij ipd. Svoje premoženje sta torej namenila za pomoč bolnim, revnim in za reševanje planeta. S tem sta si nehote ustvarila pozitivno podobo v širši javnosti.

In Jeb Bush bi lahko svojo “pozitivno podobo” ustvaril na podoben način. Da bi denimo tistih 10 mio za konzultante in 84 mio za oglaševalske agencije in medije razdelil revnim v ZDA. Katerih revščino sta dejansko zelo aktivno pomagala “graditi” njegov oče in njegov brat kot pretekla predsednika ZDA. Pri tem bi Jeb lahko posnemal našega Boruta Pahorja oziroma kombiniral Gatesa in Pahorja ter potoval osebno od enega revnega predela do drugega širom ZDA ter lastnoročno razdeljeval denar, hrano ali obleke. Lahko bi ustanovil denimo štipendijski sklad za revne. Imel bi zastonj pokritje na glavnih TV mrežah. In preprosti ljudje bi ga vzljubili kot novodobnega Robina Hooda.

Se spomnite, kako je Pahor iz izgubljenega položaja v predsedniški tekmi zgolj s poziranjem na različnih “delovnih mestih” rešil svojo kandidaturo? Iz salonskega levičarja je ustvaril podobo ljudskega predsednika. Kaj bi šele bilo, če bi ob tem razdelil še 94 mio evrov tistim, ki so res v stiski?! Torej če ne bi zgolj predvolilno poziral kot smetar itd., ampak za ljudi res kaj naredil.

Čudno, da Jebu Bushu to ni nikoli padlo na misel. Navkljub 10 mio dolarjev, ki jih je namenil svetovalcem. No, ni čudno, kajti republikanci se res ne borijo za revne, ampak – po vzoru Super hika – kako bi vzeli revnim, da bi lahko dali bogatim. Torej kako bi revnim zmanjšali različne socialne dodatke in transferje, denimo bone za hrano ali Medicare, da bi lahko bogatim znižali davke.

%d bloggers like this: