Grško branje (ali zakaj grške krize niti slučajno ni konec)

Danes naj bi tudi nemški parlament dal zeleno luč za zadnji v vrsti, tretji bail-out Grčije (85 milijard evrov v zameno za še več zategovanja pasu in strukturne reforme, 85 milijard evrov, ki so več kot 90% namenjene zgolj poplačilu obstoječih obveznosti). In potem bo vse lepo in Grčija bo izginila iz TV novic in ostali bomo srečno živeli do konca naših dni.

Figo. Če mislite, da bo s tem grške krize konec, se hudo motite. Ta tretji bail-out zgolj še bolj povečuje grški javni dolg in še bolj zmanjšuje možnosti za gospodarsko rast – in zgolj prelaga krizne novice za nekaj mesecev.

Spodaj je nekaj branja znanih ekonomistov na portalu VoxEU, ki vsi govorijo enako zgodbo. Tudi tretji grški bail-out ne more delovati.

One response

  1. Seveda niti slučajno ni konec grške krize, čeprav o njej v medijih več ne posušamo. Glede na dogajanja na borzah (azijskih in grški) in glede na dvig vrednosti evra proti dolarju je jasno, da bodo poleg prisotnih težav zaradi izvoza v Rusijo, v gospodarstvu težave tudi pri izvoznikih na dolarski trg.
    Da bo Grčija samo še bolj v težavah je bilo vnaprej vsem jasno, g.Ciprasu ni bilo toliko časa zapravljati s prepričevanjem o tem upnikov, ker je to bila najbrž namera upnikov; poteptati vse možne “komunistične ideje” o boljšem življenju v Evropi, tudi za ceno rasti.
    Namesto, da bi g.Varufakisa povzdignili v narodnega heroja Grčije, so ga domači lakaji ožigosali za narodnega izdajalca…Gospod Cipras pa je naredil pomembno napako s tem, da v pogajanjih ni želel plana B, to je izstopa Grčije iz evroobmočja in uvedbo drahme. S poudarjanjem, da želi Grčija ostati v EU in sistemu evra, si je uničil vso pogajalsko moč v Bruslju (beri z Nemčijo).

%d bloggers like this: