“Grški deal” je dizaster

Economically, the new program is perverse, because it will plunge Greece deeper into depression. It envisages raising additional taxes, cutting pensions further, and implementing automatic spending cuts if fiscal targets are missed. But it provides no basis for recovery or growth. The Greek economy is already in free-fall, and structural reforms alone will not reverse the downward spiral.

The agreement continues to require primary budget surpluses (net of interest payments), rising to 3.5% of GDP by 2018, which will worsen Greece’s slump. Re-profiling the country’s debt, which is implicitly part of the agreement, will do nothing to ameliorate this, given that interest payments already are minimal through the end of the decade. As the depression deepens, the deficit targets will be missed, triggering further spending cuts and accelerating the economy’s contraction.

Eventually, the agreement will trigger Grexit, either because the creditors withdraw their support after fiscal targets are missed, or because the Greek people rebel. Triggering that exit is transparently Germany’s intent.

Greece deserves better. It deserves a program that respects its sovereignty and allows the government to establish its credibility over time. It deserves a program capable of stabilizing its economy rather than bleeding it to death. And it deserves support from the ECB to enable it to remain a eurozone member.

Europe deserves better, too. Other European countries should not in good conscience accede to this politically destructive, economically perverse program. They should remind themselves that Greece had plenty of help from its European partners in getting to this point. They must continue to push for a better deal.

Vir: Barry Eichengreen, Project Syndicate

2 responses

 1. To se zgodi, ko se izvolijo na ključna področja ljudje brez ustreznih (predvsem operativnih) izkušenj. Tsipras (in verjetno tudi Varoufakis) je šel v pogajanja brez razdelanega plana B (C,D,..). To je skrajno neodgovorno. Misliti, da boš samo z blefom lahko dosegal svoje proti skupini profesionalcev je,,,,kaj naj rečem? Tudi to kar Varoufakis omenja, da je bil njegov načrt v primeru neuspeha pogajanj je, če je to res, precej premalo in premalo odločno..

  Varoufakis tudi omenja, da ni dobil ustreznega odgovora na svoje ekonomske argumente. Kot, da bi v politiki šteli predvsem ekonomski argumenti.

  S tem, ko je na vsak način vztrajal na obstanku v eurozoni, si je izbil iz roke vse pogajalske adute. Nenazadnje, je ideja Grexita res tako zelo slaba za Grke? Je ponudba Schauble-ja, ki je ponujal pomoč pri izhodu in odpis kreditov res tako slaba? Če si Nemci to tako želijo (kar tudi ni povsem nelogično), koliko bi bili pripravljeni prispevati za to? Koliko pogajalskih pozicij pa imaš , če hočeš ostati v evrozoni? Referendum? Ma, ne se hecat! Mar ni, po Varoufakisovih besedah, Schauble pomoč pri Grexit-u sam ponudil? Kaj ni v vsakih pogajanjih ključna stvar ravno v tem, da izkoristiš to, kar si jo nasprotna pogajalska stranka najbolj želi.

  Ko je evrogrupa ugotovila, da plana B ni, je imela proste roke (“shoot at will”). Peljati narod v pogajanja brez operativno razdelanih alternativnih scenarijev ali celo v referendum, potem pa ravnati v nasprotju z ljudsko voljo, je izdaja lastnih ljudi. V takem primeru bi moral Tsipras odstopiti.

  Kaj bo deal prinesel Grčiji? Samo zamenjali so 50 milijard nezavarovanega dolga za zavarovanega. No koncu bodo tako ali tako prisiljeni izstopiti iz eura, dolgov ne bodo zmanjšali (ker teoretično ni pogojev) s tem, da bodo izgubili 50 milijard premoženja. Da bail-in-na grških bank (ki bo eurozoni prišel kot štih na evropsko direktivo po 28.7.2015; še en priročen test preden bo šlo zares v EU) niti ne omenjam. Ta bo bistveno hujši ob sedanjem programu kot bi bil ob Grekxit-u.

  Države eurozone bodo sicer kratkovidno spumpale še nekaj deset milijard iz Grčije in se izognile odpisu na kratki rok kar je mogoče za koga ugoden deal, pomeni pa hkrati smrt evropske ideje. Vprašanje je ali bo to v zadovoljivi meri prestrašilo Italijane, Špance in Francoze, da se uklonijo ali pa bo samo dvignilo pritisk v eurozoni? V Evropo pa v vsakem primeru ne bo verjel nihče več.

  Grki so zagledali luč na koncu predora,… vlaka ki se hitro bliža.

  Kar se pa Varoufakis-a tiče, ne morem, da mi ne bi prišla na misel tista nemška: ” Zwei Proffessoren, die Staat verloren”.

 2. “Kaj bo deal prinesel Grčiji? Samo zamenjali so 50 milijard nezavarovanega dolga za zavarovanega. No koncu bodo tako ali tako prisiljeni izstopiti iz eura, dolgov ne bodo zmanjšali (ker teoretično ni pogojev) s tem, da bodo izgubili 50 milijard premoženja. Da bail-in-na grških bank (ki bo eurozoni prišel kot štih na evropsko direktivo po 28.7.2015; še en priročen test preden bo šlo zares v EU) niti ne omenjam. Ta bo bistveno hujši ob sedanjem programu kot bi bil ob Grekxit-u.”

  Se strinjam

%d bloggers like this: