Švajcarci rade za nas…

In čestitke hokejistom, Tini, Jaku, Koširju, skakalcem in še ostalim, ki nam dnevno kažejo, da se da, z manj jamranja, več dela in manj nerealnih pričakovanj, kaj nam pripada po milosti stvarstva. Pripada nam namreč toliko, kot si vzamemo in kolikor smo pripravljeni za to narediti, zato bo torej treba stegnit roko in še kakšno možgansko celico zraven.

In ni treba, da postanemo Švica, saj znamo tudi sami, če le res dovolj močno hočemo.

P.S.:Švicarji lahko tudi delajo za nas – STOCKLI, Tina pa zmaguje.

Jurij Žurej, Institute ICDR

Včasih, v času neperspektivnosti bivše Jugoslavije v 1980-ih, smo se – ob pesmi GASTR’BAJTR’S – “Japanci rade za nas” – s črnim humorjem tolažili, da imamo ideje, ampak da Japonci delajo za nas.

.

Tudi Američani so se do začetka krize v 2007 tolažili, da Kitajci delajo za njih. Nato pa je vrag odnesel šalo, ko so ugotovili, da po počenem finančnem balonu nimajo ničesar, produktivna delovna mesta so šla na Kitajsko, srednji razred pa je izginil.

Meni je vseeno bolj všeč nemški ali pa švicarski stil. Raje vidim, da Nemci smučajo na Elanovih smučkah ali da na japonskih motociklih zagledam Akrapovičev izpuh. Če ničesar kreativnega ali ničesar uporabnega ne znamo več narediti in prodati, nas ni več. Tisti, ki hočejo biti kreativni in inovativni in delati take stvari, bodo namreč odšli v tujino. Delat k tistim, ki to počnejo. Tukaj pa bodo ostali samo še desperadosi … in protesti. Dopoldne desni, popoldne pa levi.

2 responses

%d bloggers like this: