Janša, pojdi dostojanstveno

Ameriško Vrhovno sodišče je 12. decembra 2000 v primeru Bush v. Gore (531 U.S. 98, 2000) presodilo, da ne dovoli ponovnega štetja glasov na Floridi. S tem je efektivno presodilo v korist Georgea W. Busha, ki je s tem dobil 25 elektorskih glasov na Floridi in zbral skupaj 271 elektorskih glasov (potrebno število je 270). Al Gore, ki je zbral 266 glasov, bi z zmago na Floridi zbral skupaj 291 elektorskih glasov. Toda na podlagi odločitve vrhovnega sodišča, da ne dovoli ponovnega štetja na Floridi, je predsednik ZDA postal George Bush mlajši. Al Gore je takoj po objavi odločitve vrhovnega sodišča to brez pripombe sprejel in čestital Bushu mlajšemu za zmago.

Janez Janša je po nedeljskih državnozborskih volitvah – pred prispetjem glasovnic iz tujine – povedal, da lahko Borutu Pahorju kot predsedniku zmagovite stranke SD le pogojno čestita. Hkrati je takoj problematiziral 18 tisoč neveljavnih glasovnic, kar da je več kot znaša razlika med SDS in SD (13 tisoč). In seveda povedal, da je treba počakati na štetje glasov, poslane iz tujine, ki po njegovem mnenju sicer ne morejo spremeniti relativnega rezultata med SD in SDS, saj “glede na trend, ne bo prišlo do spremembe, v rangu pa je zelo verjetno izenačenje v mandatu, kar zelo šteje v DZ”. “Tudi zmage tranzicijskega levega trojčka ni. Niso osvojili večine mandatov, ki so potrebni za zmago v državnem zboru, zato vse ostaja odprto“, je dejal Janša.

Škoda, da Janez Janša ne zmore politične kulture v razvitih demokracijah in da ne premore politične veličine Ala Gorea ter pošteno čestitati zmagovalcu za zmago na volitvah. S tem bi se izkazal kot velik politik, ki se zna trdo boriti za zmago, toda zna tudi priznati poraz in pošteno čestitati zmagovalcu. S tem bi pridobil precej simpatij. In predvsem dostojanstveno odšel z oblasti.

23 responses

 1. se strinjam – čez štiri leta so nove volitve in ameriške sramote vseh sramot si res ne želim v “še pomnite tovariši” državici.
  So že pokazali kaj pomeni samoomejevanje (največkrat izrečena predvolilna parola G. Golobiča) s polnočno lumparijo v zasebnem mestu gospoda Jankovića. A bomo dočakali časten odhod Jj in opravičilo ter distanciranje od jankovića s strani GG?
  Ali pa je “de ja vu”, ki ga je omenjal JJ resničen?

 2. Janša ne bo šel dostojanstveno in ne kot poraženec. Že minuto po 19.00 se je začel eden najbolj ostrih opozicijskih bojev doslej v Sloveniji. To bo vojna z njegovimi orožji (in terminologijo), težja kot vse druge, premaga ga edino izjemno karizmatičen in vsebinsko močan pristop. Izmišljale se bodo afere, parlament bo spremenjen v vaško beznico, kjer bodo letele težke besede za dobro jutro. Ljudem bo to zaradi pričakovanih težav počasi spet všeč. Škorpijon ne odpušča. Grize dokler more. Rešitev je samo demokratična odvolitev in razkrinkanje. Vendar ker imamo status boga pri svojih (ste opazili, kako ga vsi naslavljajo s predsednik – kult osebnosti na višini), bodo zanj tolkli in tolkli. Samo zaradi njega so prišli tja, kjer so bili, ali so, torej četica ostaja. Kajti oni niso izgubili, oni so se morali samo umakniti strašnemu pritisku pretentanih. Meni se prihodnost riše prav črna. Bleda vlada lepih besed in preveč populističnih dejan in ostra opozicija, ki ji bo jemala še tisto energijo, ki jo ima. Rešitev je samo v svežih močeh, gradnji novih karizmatičnih in dovolj inteligentnih oseb, ki se lahko zoperstavijo, nedvomno odličnemu politiku, zagotovo z razliko najboljšemu trenutno na sceni. Ni ga potrebno demonizirati, vendar bo slovenska demokracija precej na preizkušnji v naslednjih letih. Vlada bi se morala moralno očistiti, odpovedati vsem napakam preteklosti, razčistiti s kadri tipa Rop, odvezati sence Jankoviča in Kučana ter najprej postaviti program realnih reform. Zaenkrat je imela program, samo kako odvoliti Janšo. To ni zadosti za dobro vladanje. Veliko premalo. Razočaranje so lahko prevelika.

 3. Vem, da je gospd Janez Janša eden redkih politikov z načeli in ciljem na dolgi rok. Glede njegovega odhoda ni bilo prav nič spornega, bil je dostojanstven. Za prihod levega trojčka do sorazmerno dobrega volilnega rezultata tega ne bi mogli reči.
  Niso pa SD, ZARES in LDS skupaj spravili dobrega rezultata zaradi njihove politike in programa, ampak zaradi vseh glavnih stranskih “kanonad”, ki so obstreljevale odhajajočo vlado.
  Slovenci so sicer inteligentni, vidim pa, da spomina pa nimajo najboljšega. Pač ni vsak za vse.

 4. Gospod Damijan, upoštevajte, da je Gore čestital Bushu šele potem, ko je dlje časa trajal boj za interpretacijo volilnih rezultatov in za ponovno štetje glasov na Floridi. In ne takoj, ko je bil znan rezultat štetja glasov. Glasovi naših volitev še niso prešteti. Tendenciozno je tudi trditi, da je Janša problematiziral neveljavne glasovnice. Rekel je le, da je razlika manjša od števila neveljavnih glasovnic – to je dejstvo.

  In ko je že govora o dostojanstvu: ko je “desnica” leta 2004 zmagala na volitvah, so se glavni akterji sprehodili do Prešernovega trga in zapeli Zdravljico, slovensko himno. Kakšno simbolno sporočilo ima euforična rock’n’roll žurka “levice” pa ne vem. Mogoče “sex&drugs$rock’n’roll? Ti ljudje (z izjemo Pahorja, ki se vede kot pritiče njegovi odgovornosti – razmišlja, kako bo realiziral, kar je obljubil) razumejo, da so vse dosegli že s tem, da so ponovno prišli na oblast. O tem, kaj bodo iz tega naredili, pa še ne razmišljajo.

 5. se boš pač moral malo bolj potruditi in razmigati možgane Kronik, da boš razumel kratenje spanca. pa čeprav se ne boš boš tudi to moral dojeti, da ti kratiti spanca v demokraciji nima nobeden pravice (celo zakone imamo, ki to prepovedujejo). O ozadjih pa samo toliko, da ostani pokonci 48 ur s polnim umskim delom (verjetno gre za študenta) in potem na oceno psihofizičnih sposobnosti, nak zadet kot če bi pojdel nekaj decimetrov trave… ampak, zgodba ima vsekakor svoj sporočilni pomen – sporočila, ki smo jih poslušali pod geslom saoomejevanja (kako zelo populistično, kako zelo podobno klientelize, korupcija izpred nekih drugih časov), samoomejevanje, samoomejevanje.. no, Kronik pa si le dočakal odgovor, a ne? Ampak razumeti osnovne pravice piosameznika, kaj šele življenja, to je drugi univerzum, tako neskončno daleč od SFRJ, kajneda?

 6. Kdor NIMA dostojanstva, dostojanstveno NE more oditi.

  Umazana politika, ki jo je JJ vodil, bi umazano končana.

  Ne pričakujte sonca v noči, sonce da le JUTRO, DAN, nikoli noč.

  Pahorju ni čestital niti Pottering ob zasedanju EP v Bruslju, vsi se izgovarjajo, da so rezulati še neuradni.

  Ko bi šlo za ljudjsko stranko, bi poklonili leteli kot sloni, hehe.

 7. Ahhh, jaz se po ponavljajocih kiksih v Jozetovih clankih zacenjam sprasevati, ali mu res pesa spomin ali pa zgolj manipulira. Se precej nas je, ki smo (sicer brez smiselnega razloga) navijali za Ala vec tednov dokler se ni dokoncno predal. Kar precej casa so trajala tista prestevanja.

 8. Kaj pa imaš ti s SFRJ, da se ti je tako vsedla na možgan? Če hočeš mir in tišino se spokaj na vas, ne pa težit folku v centru mesta. In ti si mi nek borec za Ljubljano kot metropolis in pravo prestolnico …

 9. Res žalostno,da so prišli na oblast z aferami ne pa z dobrim programom.Mislim da smo slovenci razdvojeni kot še nikoli, to je precej žalostno in zaskrbljujoče.Upam da bo tovariš Cvikl imel toliko obraza in ne bo pozabil speljati afero do konca.Mislim pa da J.J.ne bo pozabil pripeljati to dobro zmontirano zgodbico do konca.Skrajno žalostno pa je da bivši predsednik vseh državljanov poziva na rušenje vlade.

 10. Kronik je povedal, se pač nisva razumela, oz. ni uspel razumeti razlike SFRJ kolektivizma od spoštovanja pravic posameznika v evrodemokraciji – in to je to. spokaj na vas, in podobne abotnosti so pač.. no ja, ne vem katero vas in kje jo Kronik v današnjem svetu vidi.
  A je sedaj na Razgledi.net antipod Ervinatorja? Bonton? S SFRJ imam toliko, kot me nanjo spominja vsak dan množica, ki goji kulte osebnsoti, ki dovoljuje ljubljenim politikom (pa ravno njim je potrebno gledati od prste), da si privatizirajo družbo in še slabše lastnino,.. pa komu to razlagam, Kroniku? Pametnemu bodi dovolj, ostali pa na saooklicane pijanke, ki jih bodo plačevali na centralnem trgu.. nak, v zakonu piše prepovedano, za Jnakoviće in kronike- spoštovanje teh zakonov pa je demokracija. in pika, zato pa se ne splača utihniti, pa množica gor ali dol, za enega ali drugega svojega po božje čaščenega. nikakor.

 11. Ja, verjetno Janša res ne more dostojanstveno oditi, se pa namesto tega nenehno prikazuje kot boga žrtev, no, meni se čisto nič ne smili.
  Sicer je pa res zanimivo, da nekateri kar ne vidijo in ne vidijo korelacij me Janšo in politiko v nekdanji SFRJ. Tudi takrat ni bilo zaželeno, če si preveč govoril proti oblasti, je pa res, da si vedel kakšne posledice te čakajo, v prvem obdobju (Informbiro) si pač vedel, da si poslan na Goli otok, kasneje Revija 57 in J. Pučnik, ko je bil l. 58 aretiran in obsojen na devet let strogega zapora itn.. No in kaj imamo danes? Jaz bi temu rekla, kvazi demokracija. Sej res, da lahko poveš vse kar si misliš, čeprav to pod zadnjo vlado tudi ni bilo mogoče, saj si bil obtožen blatenja ali pa so proti tebi vložili tožbo (zadnji primer finskega novinarja). Ampak mislim, da se te danes lotijo drugače, res je, tehnologija in družba gresta naprej in razvije se bolj sofisticiran način diskreditiranja in »kaznovanja«. Se ne bi čudila, če bomo izvedli o primerih, ko so bili »preveč svobodno misleči« tako ali drugače podučeni, kaj je prav in kaj ne. Recimo, pač nisi bil izbran na tem ali onem razgovoru za službo, pa kaj, si misliš, verjetno je bil kdo boljši. Ampak lahko se tudi vprašaš, morda pa nisem bil pripadnik prave stranke? Zna biti odgovor pritrdilen? To prepuščam vam. Prej omenjenih primerov v tej vladi ni manjkalo, na žalost.
  In kar je najbolj žalostno je to, da Janša pravi, kako je bilo grozno v SFRJ, ko ni imel svobode »podčrtavanja delov dokumentov z zelenim flumasrtom«, ampak, a ne zna videti, da on zdaj dela isto, kar so nekoč delali v komunizmu. In potem nam ta človek očita tranzicijski trojček, mislim, da mu manjka samorefleksije. In to precej.

 12. In ne le “Samsona”! Posebej indikativno je, kje je bil “Samson” potem, ko so prišli ven porazni rezultati. Fotko kraja in dogajanja je – hecno, kajne? – objavil sedanji vladi naklonjeni Reporter. In od vsega je najbolj zanimivo, da sta od treh zanimivih oseb ena Zmago, druga pa policijski minister. SOS!

 13. @Marjan – napačna optika!
  Na oblasti bi z aferami rad ostal Janša, kaj si ljudje mislijo o njegovi vladi, pa so povedali tudi s tem, da več kot polovica njegovih ministrov ni bila izvoljena niti za poslance: Virant, Mate, Kukovičeva…

 14. Sicer pa ne vem o kakšnem rušenje vlade govoriš. SEDANJI predsednik je dejal, da kdor ne zna prenesti poraza, si zmage ne zasluži in to sporočilo je nedvoumno. Ali pač ga bodo janševi verniki spet razumeli po svoje?

 15. JPD piše:

  “Škoda, da Janez Janša ne zmore politične kulture v razvitih demokracijah in da ne premore politične veličine Ala Gorea ter pošteno čestitati zmagovalcu za zmago na volitvah.”

  Mislim, da se tule Al Gore brez potrebe kuje v zvezde. Namreč, na Floridi je, po tem ko so enkrat že ponovno šteli glasovnice, Al Gore zahteval ponovno, še ročno štetje:

  “Florida’s election laws allow a candidate to request a county to conduct a manual recount, and Gore requested manual recounts.”

  in Bush se je potem temu (ne čisto temu, ampak smiselno gre za to) uprl. Gore je popustil šele, ko je vrhovno sodišče odločilo v prid Bush-a. Drugače povedano, spoštoval je šele voljo vrhovnega sodišča.

  Pridig o morali ne kaže deliti na podlagi potvorjenih dejstev.

 16. Turk, Bush se je uprl temu, da bi glasovnice prešteli, da bi tako na podlagi dotedanjih rezultatov (ki so se pozneje izkazali za nepopolne, saj bi po ročnem štetju zmagal Gore) ukradel zmago Goru. V bistvu je predsednika ZDA izbralo sodišče, ki ni dovolilo, da bi ga izbrali volilci.

  Ampak formalno Gore ni popustil šele pred vrhovnim sodiščem, ampak je zgolj priznal ponarejen rezultat volitev. Torej JPD ne zavaja.

 17. Kronik, če bi se v Sloveniji najprej štelo na novo, pa bi vseeno zmagal Pahor, pa bi potem Janša zahteval še eno štetje, pa bi se Pahor pritožil na vrhovno sodišče, pa bi sodišče odločilo, da ne se sme še enkrat šteti, pa se Janša bi ne/bi uklonil volji vrhovnega sodišča, potem bi bila primerjava med Slovenijo in Florido na mestu.

  Oz. bi bila primerjava na mestu, če bi Gore (vsaj pogojno) Bushu čestital takoj, kot so bili glasovi na Floridi prešteti prvič.

 18. Ali je JP Damjan dobro premislil svojo analogijo med ameriškimi volitvami 2000 in slovenskimi 2008? Kajti v ZDA je je VRHOVNO SODIŠČE izbralo predsednika po zelo dvomljivih -blago rečeno- volitvah na Floridi, tako da je bil Bush tedaj “selected”, ne pa “elected”!?? Ali PJD s tem pravzaprav ne legitimira JJ-jevih “dvomov” in njegovih zahtev glede štetja itd.? Kajti ameriški “zgled” je- tudi formalno, ne le zaradi posledic- zelo problematičen, to pa bi JPD že lahko vedel, tudi če se sklicuje na nekatere od točno tistih medijev(v svojem drugem tekstu na isto temo), ki so instantno za vso Ameriko legitimirali problematične volitve- samo Fox TV manjka. Naj ga opozorim na vsaj en alternativen vir, ki je že takoj po volitvah raziskal prevare na Floridi 2000: to je novinar Greg Palast, ki je takoj raziskal in dokazal , da so republikanci floridske volitve – z nezakonito eliminacijo
  množice volivcev itd.- resno potvorili! Vendar PJD-jevi viri njegovih odkritji niso objavili, dokler ni bilo prepozno, ker je bil Bush že “seleciran” in je Gore že priznal.
  Tako lahko JP Damjan sedaj lahko “ne ve”, kako je bilo s tem:pa še to: zanj je torej edino relevantna “pravna država”, torej vrhovno sodišče, ki je NAMESTO VOLIVCEV “IZVOLILO” BUSHA 2000, resnične številke o volilnih rezultatih- torej prava VOLJA LJUDSTVA- pa je manj pomembna? Če ne bi bilo na ravni “trojčka” jasno, kdo je zmagal v SLO 2008, bi me bilo takšnih stališč in takšne bizarne “kritike” Janše kar malo strah.

%d bloggers like this: