Italy Won’t Block Spanish Bid for a Stake in Telecom Italia

New York Times (NYT) v odličnem članku Italy Won’t Block Spanish Bid for a Stake in Telecom Italia komentira odločitev nekdanjega preganjalca korupcije in sedanjega ministra za infrastrukturo Antonia di Pietra, da dovoli španski Telefónici, da prevzame Telecom Italia. Di Pietro je še lani preprečil španski Abertis Infraestructuras of Spain da bi kupila Autostrade, ki drži pod kontrolo pobiranje cestnin na večini italijanskih avtocest.

Od kod nenadoma ta sprememba v italijanski politiki? Ali bi se predsednik vlade in nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi rad pokazal kot pro-evropski liberalec? Le zakaj bi potem lani Di Pietru kril hrbet ob oviranju španskega prevzema Autostrade. Ne, razlog je bolj vulgarno preprost. Telecom Italia ima mnogo močnih konkurentov, Autostrade pa ne; Autostrade prinaša precejšnje dobičke, Telecom Italia pa potrebuje precejšnje investicije, da bi se spet pobral. Gre za preprosto industrijsko politiko s primesmi ekonomskega nacionalizma.

One response

  1. Ravnokar so gospodarski ministri “zrahljali” tudi zahtevo po lastniški ločitvi podjetij na področju elektrike in plina. Enako to v primeru Autostrade nacionalnih šampionov z velikimi dobički ne dajo.

%d bloggers like this: